Tarta z truskawkami

24.06.2016, 23:16

Koniec czerwca, truskawki się kończą.

Wykorzystajcie jeszcze ostatnie chwile i spróbujcie tarty truskawkowej, do weekendowej kawki 😉

Składniki:

CIASTO

jajko 1 szt

masło 1 kostka

mąka 1 szklanka

cukier puder0,5 szklanki

sól

KREM

śmietana 30 % 250 ml

esencja waniliowa1 łyżeczka

cukier puder2 łyżeczki

truskawki 0,5 kg

serek mascarpone500 g

-Zimne masło posiekać z przesianą mąką i cukrem pudrem na stolnicy, Dodać jajko, szczyptę soli, szybko zagnieść. Następnie ulepić kulę, włożyć do torebki foliowej i chłodzić w lodówce przez 1/2h.
-W między czasie nagrzać piekarnik do 180 st. C. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na ok 3mm. Przenieść ciasto do formy (u mnie 24cm) za pomocą wałka. Docisnąć dokładnie do dna i boków.
– Spód ciasta ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Piec ok 15 min, zdjąć obciążenie i papier, po czym piec jeszcze 10 min, aż będzie lekko rumiane. Po upieczeniu ostudzić.

Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym. Schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę, a następnie wymieszać z serkiem. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto.

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki. Ułożyć na kremie i udekorować listkami mięty.

tarta-z-truskawkami

źródło:kameralna.com.pl
NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Copyright © 2015 scan-city.pl