ICE COLD CZYLI MAKARON Z TRUSKAWKAMI SERWOWANY CHŁODNO

29.04.2016, 09:29

Zbliża się majówka … okej majówka jest zbyt blisko…

Ale za to zbliżają się wakacje, i pewnie wiele naszych czytelniczek i czytelników chce w lecie wyglądać doskonale, prawda?

Dlatego nasza redakcja wraz z kanałem „Co wcina Hoopson?” chce pomóc wszystkim tym, którzy chcą mieć piękną sylwetkę, a także zdrowy organizm nie rezygnując z dobrodziejstwa tego świata czyli JEDZENIA ! 🙂

Od dziś będziemy dodawać na stronę codziennie przynajmniej po jednym przepisie w którym pokażemy wam jak zrobić sobie pyszny obiad,śniadanie czy przekąskę zamiast nudnej sałatki, pokażemy jak codzienne przepisy można łatwo przerobić w zdrowy posiłek !

Mamy nadzieję, że spodoba się wam nasz pomysł, ponieważ chcielibyśmy abyście również angażowali się w to co będziemy robić, od miłych słów, przez konstruktywną krytykę aż po wasze własne spostrzeżenia, pytania czy pomysły. 🙂
Wszystko będzie tu mile widziane !

Więc zaczynamy ! 🙂

Dziś na początek zaprezentujemy wam, dość prosty przepis. Zresztą sam autor wam o nim co nieco opowie.

 

Makaron z truskawkami Serwowany chłodno (ICE COLD)

 

W dni o tak głębokiej palecie barw jak produkcje filmowe z lat 20 ubiegłego wieku, z nostalgią wypatrujemy w kalendarzu naszej ulubionej pory roku:
Kiedy to temperatura za oknem jest czynnikiem zbędnym, bo czy 30 stopni, czy 31 – to i tak gorąco.
Wiosna natomiast, jest jak ostatni egzamin podczas sesji, czy dzień przed wypłatą:
– no dobra, okej… ale dajcie już lato!!!
Aby trochę rozchmurzyć ten szary dzień przygotowałem perpetuum mobile wśród smaków lata, czyli orzeźwiający makaron z truskawkami!
Pierwsze z tych owoców już się pojawiły i można je zaobserwować, dokładnie jak zgrabne, kobiece kopytka.
Przeze mnie natomiast, przygotowane nie tylko w utęsknieniu za wybitnie dodatnimi temperaturami, ale i w zdrowszej formie, dla zdrowszej formy!

Makaron z truskawkami Ice Cold (2)

JAK PRZYGOTOWAĆ?:

– Makaron pełnoziarnisty lub durum, ale tylko „al dente” czyli gotowany przez krótki czas, lub przy wykorzystaniu najlepszego patentu otrzymywania al dente – przy okazji robienia kawy, zalać go wrzątkiem i przykryć na 10 minut. Odcedzamy, pryskamy zimną wodą aby był bardziej sprężysty i przestudzony i odstawiamy.

– Zajmujemy się teraz musem. Możemy wykorzystać truskawki świeże, możemy świeże też zamrozić, lub kupić od razu zamrożone – te drugie będą miały bardziej orzeźwiający charakter. Dodajemy 200g naturalnego jogurtu greckiego. (nie sabotujmy się wersją slim-light-fit-obniżona-zawartość-tłuszczu!), 2 kostki gorzkiej czekolady (uwaga, minimum 70% kakao) i szczyptę cynamonu.
Zależnie od tego jak wymagające są nasze kubki smakowe – można wrzucić płaską łyżeczkę miodu.
Aby delikatnie rozrzedzić mus możemy dodać też ciut śmietanki 30% lub dosłownie odrobinę mleka.

– Całość dokładnie blendujemy. Zalewamy wystudzony makaron i voilla!
Ja osobiście wzbogacam owocową kompozycję miarką WPI, czyli Izolatu Białka Serwatkowego, potocznie zwanego zwyczajnie „białkiem”, o smaku – uwaga! Truskawkowym! Tym samym podnoszę wartość odżywczą posiłku, ale jest to oczywiście opcjonalne.

 

CO POTRZEBA?:

Makaron pełnoziarnisty lub durum (~100g)
Truskawki (~125g)
200g jogurtu greckiego naturalnego
2 kostki gorzkiej czekolady
Cynamon
Śmietanka 30% lub mleko

 

Wszystkie osoby, które wypróbują nasz przepis mogą wysyłać zdjęcia potrawy na adres email : reklama@scan-city.pl

Ze zdjęć które otrzymamy stworzymy galerię, a dla najaktywniejszych fit maniaków przewidziane są upominki ! 🙂

Więc do dzieła 🙂 🙂 🙂

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
Copyright © 2015 scan-city.pl